Proef Indonesië


Kleinschalige plantages

Indonesië staat bekend als het land waarin bijna alleen maar kleinschalige koffieplantages voorkomen. Met kleinschalig wordt bedoelt: één tot twee hectaren. Ook onze koffiebonen uit Indonesië; Cicipi Sumatra zijn afkomstig van kleinschalige familieplantages.

Iedere regio een ander smaakprofiel

Hoewel Indonesië bestaat uit ruim 16 duizend eilanden, wordt er maar op een aantal eilanden koffie verbouwd. Naast Sumatra zijn Bali, Papua, Sulawesi, Timor en Java de koffie-eilanden van Indonesië. Sumatra is de grootste producent van deze groep en neemt zo'n 60% van de koffieproductie voor haar rekening. 

Per eiland verschillen de smaakprofielen van de koffiebonen. Koffiebonen van Java staan bekend om hun kruidige karakter, terwijl Sumatraanse koffie meer zoete tonen bevat. De Kolossi koffiebonen, afkomstig van Sulawesi, kenmerken zich door een fruitig smaakprofiel. Voor elk wat wils dus. 

 

Meer Robusta dan Arabica

Aan het einde van de negentiende eeuw werd een groot deel van de Indonesische koffieplantages geteisterd door bladroest. Slechts in een aantal delen van het land bleken de Arabica koffieplanten sterk genoeg om de bladroest te overleven. Uiteindelijk bleken in de rest van Indonsesië alleen de Robusta koffieplanten weerbaar genoeg om de bladroest van zich af te houden. Het grootste deel van de koffiebonen die in Indonesië geproduceerd worden, bestaat dan ook uit Robusta koffiebonen, ongeveer negentig procent. Het kleine deel van Arabica koffieplanten geeft wel een aantal van de lekkerste koffiebonen ter wereld. 

Voor meer informatie over Arabica- en Robusta koffieplanten, klik hier.

 

Kopi Luwak 

Indonesië is één van de Aziatische landen waar Kopi Luwak wordt geproduceerd. Kopi Luwak staat bekend als één van de duurste koffiebonen ter wereld. Dat wil niet per se zeggen dat Kopi Luwak de lekkerste koffiebonen ter wereld zijn. De prijs heeft namelijk niet te maken met de smaak maar juist met het productieproces. De koffiebonen worden namelijk teruggevonden in de uitwerpselen van de Loewak (een civetkatachtige). Dit beestje eet de koffiebessen op, waarbij hij alleen het vruchtvlees verteert. De koffiebonen passeren dus het hele maag- en darmkanaal voordat deze uiteindelijk met de ontlasting worden geloosd. Tijdens het verteringsproces komen aminozuren vrij. Deze aminozuren werken tijdens het branden op de koffiebonen in, waardoor de Kopi Luwak koffiebonen een specifieke smaak krijgen. Er worden zowel Arabica- als Robusta koffiebonen gebruikt. Daarnaast is het per Loewak afhankelijk welke smaak de koffiebonen uiteindelijk krijgen. 

Dit alles maakt de Kopi Luwak koffiebonen dus erg prijzig. Vaak wordt de Loewak in gevangenschap gehouden en gedwongen enkel koffiebessen te eten. Daarom wordt het ook afgeraden deze koffiebonen te kopen. 

Op de Universiteit van Florida is het gelukt om het fermentatieproces op een chemische wijze na te bootsen. Hierdoor kan de Kopi Luwak fabrieksmatig geproduceerd worden. Dat zorgt er niet alleen voor dat er geen dierenleed aan te pas komt, maar ook dat het een stuk goedkoper is.