Arabica- en Robusta koffiebonen

Van alle koffie die op de wereld gedronken wordt, zijn de koffiebonen afkomstig van twee soorten koffieplanten: coffea Arabica (u raadt het al: Arabica koffiebonen) en coffea canephora (Robusta koffiebonen). De termen Arabica en Robusta zult u dan ook zeker tegenkomen in de koffiewereld. Maar wat is eigenlijk het verschil? 

Productieomstandigheden

De Robusta koffiebonen kunnen op lagere hoogtes geteeld worden (tot ± 800 meter boven zeeniveau) dan Arabica koffiebonen (±1000 tot 2000 meter boven zeeniveau). De Robusta plant kan zich goed ontwikkelen op lage hoogtes en hoge temperaturen. De Arabica plant komt alleen tot zijn recht in een koeler, subtropisch klimaat. Deze plant stelt dan ook meer eisen aan de omgeving dan een Robusta plant. Daarnaast is de Robusta vanwege zijn hoge cafeïne-gehalte (twee keer zoveel als Arabica) beter beschermt tegen parasieten en ziekten. Gelukkig heeft de Arabica plant, vanwege de hoogte waarop deze groeit, minder last van externe bedreigingen. 

 

Vorm & uiterlijk

Het verschil in vorm tussen een Robusta- en Arabica koffieboon is duidelijk zichtbaar, zowel in gebrande- als ongebrande toestand. 
De Robusta bonen zijn ronder van  vorm en hebben een rechte nerf. De Arabica bonen zijn juist meer ovaal en hebben een nerf die in een 's-vorm' loopt.

 

Arabica koffiebonen - Robusta koffiebonen - kenmerken en verschillen. Proef Koffiebonen - Decaf Koffiebonen - de lekkerste koffiebonen

Smaak

Arabica koffiebonen staan bekend als de kwalitatief betere koffiebonen. Dit komt omdat in deze koffiebonen een breder smaakpalet naar voren komt. Aangezien de koffiebonen ook nog eens lastiger te produceren zijn, is de prijs dan ook duurder dan Robusta koffiebonen. Robusta koffiebonen zorgen voornamelijk voor de nodige 'pit'. Ze zijn intens en meestal wat meer bitter van smaak. Doordat het vetpercentage in Robusta koffiebonen minder hoog is, zorgt het toevoegen van een deel Robusta koffiebonen voor een mooie crema laag bovenop uw koffie. 

 

Wat vindt u de lekkerste koffiebonen?

Wat voor u de lekkerste koffiebonen zijn, kunt alleen u bepalen. Neem eens een kijkje in ons assortiment en ontdek de smaken die u het liefst wilt Proeven in uw koffie. 

Om uw lekkerste koffiebonen extra goed te Proeven kunt u het Coffee Taster's Flavor Wheel gebruiken. Lees meer over dit hulpmiddel in ons nieuwsbericht.