Vers gebrande koffiebonen vs. supermarkt koffiebonen

Bij Proef vinden wij dat koffie niet alleen gedronken moet worden, het moet geproefd worden. En om koffie echt goed te proeven, is het van belang om vers gebrande koffie(bonen) in huis te hebben. 

Wanneer wij kijken naar koffiebonen die in de supermarkt aangeboden worden, lopen de rillingen over ons lijf. Geen enkele zak koffiebonen is vers gebrand, alles komt voort uit massaproductie en kijkend naar de beschrijvingen op de verpakking worden we eigenlijk niets wijzer. Smaken worden omschreven met termen als 'mild', 'intens' of 'klassiek'. Maar wat zijn dat voor smaken? Wil 'mild' zeggen dat ik eigenlijk niet zoveel proef? En waar smaakt 'klassiek' naar? Is een zak koffiebonen van Merk A die als 'intens' wordt omschreven, qua smaak gelijk aan de 'intens' van Merk B? 

Over intens gesproken. Bijna altijd staat er een intensiteitsmeter vermeld op de verpakking. Het vreemde is dat bij Merk C de intensiteitsmeter op een schaal van 1 tot 5 staat aangegeven en bij Merk D op een schaal van 1 tot 10. Dus wat weet je uiteindelijk over de intensiteit? Niet zoveel, helaas.

Conclusie: wanneer wij koffiebonen kopen in de supermarkt, is het eigenlijk één grote gok. Een gok op goed geluk met de hoop dat de koffiebonen naar wens smaken. 

Proef Koffiebonen staat voor vers gebrande koffiebonen en decaf koffiebonen met smaak

Bij Proef gaan we voor vers gebrande koffiebonen van hoge kwaliteit, waarin smaken duidelijk naar voren komen en omschreven kunnen worden met termen die ook daadwerkelijk te proeven zijn. Deze kunt u terugvinden in de beschrijving van onze koffiebonen en op de verpakking. Neem eens kijkje in ons assortiment koffiebonen of decaf koffiebonen.

Om koffie goed te kunnen proeven is het van essentieel belang om vers gebrande koffiebonen te gebruiken. Want naar mate de koffiebonen minder vers zijn, verliezen deze hun smaak of wordt de smaak aangetast. Alleen wanneer koffiebonen vers gebrand zijn, kunnen de koffiebonen ook echt de lekkerste koffiebonen genoemd worden. Bij Proef zorgen wij daarvoor door direct contact te onderhouden met onze koffieboeren. De koffiebonen worden vanuit hen direct verscheept naar onze branderij. Waardoor de groene koffiebonen nog zo vers mogelijk zijn. Eenmaal bij ons aangekomen, branden wij de koffiebonen op aanvraag. Dat betekent: jij bestelt - wij branden. Onze vers gebrande koffiebonen verlaten de branderij nooit later dan drie dagen na branding. Daardoor heb je altijd vers gebrande koffiebonen in huis. Dat Proef je! 

Espresso van vers gebrande koffiebonen - decaf koffiebonen - Proef Koffiebonen

Coffee Taster's Flavor Wheel

Aan de hand van onderstaand Coffee Taster's Flavor Wheel kun je jouw vers gebrande koffiebonen proeven zoals het hoort. Hoe het werkt? Best wel simpel.

Het Coffee Taster's Flavor Wheel werkt vanuit de binnenste ring naar de buitenste ring. Dat wat je proeft, begint globaal en wordt naarmate je verder richting de buitenste ring gaat steeds specifieker.

Stap 1: Na het zetten van een heerlijk kopje koffie, neem je een kleine slok. je probeert te proeven welke smaak / smaken van de binnenste ring terugkomen in de koffie.

Stap 2: Nadat je hebt bepaalt wat je in de binnenste ring hebt geproefd, neem je nog een slok. Probeer nu te proeven wat je proeft uit de middelste ring.

Stap 3: Als ook dit gelukt is, neem je nog eens een slok. Nu probeert je te proeven wat de specifieke smaken zijn die je in de buitenste ring kunt vinden.

Als ook dat gelukt is, heb je jouw vers gebrande koffiebonen echt geproefd! 

 

Uiteraard vraagt het specifiek proeven van smaken wat training. Het is niet gemakkelijk. Verwacht dan ook niet dat het de eerste keer direct goed lukt. Er wordt niet voor niets gezegd: oefening baart kunst. Blijf het regelmatig oefenen en je zult zien dat het steeds beter gaat. 

 

Smakenwiel voor het proeven van uw lekkerste koffiebonen - lekkerste decaf koffiebonen - Proef Koffiebonen