Decaf koffiebonen - Hoe werkt dat en wat kun je kiezen?

Vers gebrande decaf koffiebonen

Al eeuwenlang is koffie niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vele koffieleuten starten de dag met het drinken van een kopje koffie. Op de werkvloer worden heuse koffiepauzes ingelast en we gaan bij elkaar op bezoek om 'even een bakkie' te doen. Gemiddeld drinken we tussen de drie en vier kopjes koffie per dag. De zetmethodes en gebruikte koffiesoorten verschilt daarbij enorm. De laatste jaren wordt kwaliteit steeds vaker verkozen boven kwantiteit. De Aroma rood wordt ingewisseld voor speciality coffee en vers gebrande koffiebonen. En terecht ook, want vers gebrande kwaliteitskoffie heeft zoveel meer te bieden dan alles wat in de supermarkt te vinden is. Daarbij wordt men ook kieskeuriger als het aankomt om cafeïne consumptie. Om verschillende reden wordt er alsmaar vaker gekozen voor cafeïnevrije koffie. Ook voor decaf koffiebonen worden de eisen hoger en hoger. We willen immers wel de smaakbeleving die we gewend zijn van de vers gebrande specialty coffee. Lange tijd was smaakvolle koffie zonder cafeïne moeilijk, misschien zelfs niet, te vinden. Mede dankzij het Swiss Water Process kunnen alle koffiefanaten genieten van decaf koffiebonen bomvol de originele smaakprofielen. 

Hieronder vertellen wij meer over de voordelen van decaf koffiebonen, het Swiss Water Process, de geschiedenis van cafeïnevrije koffie en fabels over decaf koffie.

Minder hoofdpijn, rusteloosheid of slaapproblemen met decaf koffiebonen

De meeste mensen hebben er gelukkig geen last van, maar sommige mensen ervaren na het drinken van koffie hoofdpijn, rusteloosheid of slaapproblemen. Door decaf koffiebonen te gebruiken bij het bereiden van uw heerlijke kopje koffie, kunnen die klachten wegblijven. Zeker het overwegen waard dus. Het aanbod goede en vooral lekkere decaf koffiebonen is beperkt. Gelukkig zijn er dankzij het Swiss Water Process inmiddels cafeïnevrije koffiebonen op de markt die qua smaak niet onderdoen voor de varianten met cafeïne. Onze twee Single Origin decaf koffiebonen zijn beide cafeïnevrij gemaakt met het Swiss Water Process. Dat proef je! (Of juist niet, het is maar net hoe je het bekijkt). Hoe dat precies in de praktijk werkt, leggen wij hieronder uit.

Decaf koffiebonen bomvol smaak dankzij het Swiss Water Process & Sugarcane E.A. Process

Het Swiss Water Process staat voor decaf koffiebonen bomvol smaak, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Dat krijgen zij voor elkaar door de groene koffiebonen bloot te stellen aan drie elementen: 

  • Water (met daarin groene koffie-extract)
  • Temperatuur
  • Tijd

De groene koffiebonen liggen tot wel tien uur te weken in water. In deze tijd wordt de cafeïne uit de koffiebonen getrokken, terwijl de smaak behouden blijft. De smaak blijft behouden doordat water gebruikt wordt dat verzadigd is van groene koffie-extract. Door de verzadiging groene koffie-extract, kan het water geen smaken uit de groene koffiebonen opnemen. Omdat het cafeïnegehalte juist zo laag is, kan de cafeïne wel door het water opgenomen worden. Het enige wat nodig is, is de juiste temperatuur en voldoende tijd. De cafeïne wordt dus uit de koffiebonen onttrokken, terwijl alle originele smaken behouden blijven. 

Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan eens onderstaand schema.

Zo maakt het Swiss Water Process de lekkerste decaf koffiebonen - Proef Koffiebonen
Aan het eind van het proces is dus 99,9% van de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd. Het is vastgesteld door de Europese Unie dat koffie pas cafeïnevrij genoemd mag worden wanneer er maximaal 0,1 procent aan cafeïne aanwezig is in de koffiebonen. Dat komt neer op twee tot vier milligram per kop koffie. Aangezien een gemiddelde kop koffie 75 milligram cafeïne bevat, is dat een verwaarloosbare hoeveelheid.
Het anti-chemicaliënproces dat Swiss Water hanteert, zorgt ervoor dat verkregen koffiecertificeringen intact blijven, inclusief de certificering 'biologisch'.

Vanuit Swiss Water worden de decaf koffiebonen naar onze branderij gebracht. Eenmaal bij ons aangekomen, branden wij de koffiebonen altijd vers. Dat betekent: jij bestelt, wij branden. Bent je benieuwd naar onze Swiss Water decaf koffiebonen? Wij hebben twee heerlijke varianten voor jou in ons assortiment.

Met onze Swiss Water decaf koffiebonen kunt u tot in de late uurtjes genieten van koffie.
Nieuwsgierig naar nog meer informatie over het Swiss Water Process? Bekijk dan eens onderstaande filmpjes of bezoek de website.

Decaf koffiebonen met het Sugarcane E.A. Decaf Process

Naast het Swiss Water Process, wordt ook bij het Sugarcane E.A. (Ethyl Acetate) Decaf Process gebruik gemaakt van een anti-chemicaliënmethode om decaf koffiebonen te creëren. Echter, gebeurt dit wel op een heel andere manier dan bij het Swiss Water Process. 

In dit proces staat suikerriet aan de basis van het decafeïneren. De stroop van het suikerriet wordt gefermenteerd tot ethanol (alcohol). Aan dit ethanol wordt azijnzuur toegevoegd, daardoor ontstaat ethylacetaat. De groene koffiebonen worden kort gestoomd, waardoor de poriën van de koffiebonen iets verder open gaan staan. Vervolgens worden de koffiebonen geweekt in het ethylacetaat. De cafeïne hecht zich aan het ethylacetaat en wordt daardoor onttrokken uit de koffiebonen. Om restjes van ethylacetaat te verwijderen, worden de koffiebonen nogmaals gestoomd. 

Tot slot worden de decaf koffiebonen gedroogd tot ze weer op hun oude vochtniveau zijn. Hierna zijn de decaf koffiebonen klaar om gebrand te worden. 

Cafeïnevrije koffiebonen, gecreëerd door het Sugarcane E.A. Decaf Process, behouden hun originele smaakpatronen. Qua uiterlijk zijn deze koffiebonen snel te herkennen. De koffiebonen zien er wat donkerder uit en glimmen meer dan bijvoorbeeld de decaf koffiebonen van het Swiss Water Process. Dat komt doordat de poriën van de koffiebonen tijdens het proces wat verder open hebben gestaan. Hierdoor gaan de koffiebonen wat sneller 'zweten', waardoor ze meer glimmen. Dit doet niets af aan de smaakbeleving. Sugarcane decaf betekent kwaliteitskoffie. Bomvol smaak. Geen cafeïne.

Fabels over decaf koffie

Fabel 1: Ik heb geen keuzes wanneer het aankomt op cafeïnevrije koffie

Dat is niet waar. Niet alle decaf koffiebonen zijn hetzelfde. Er worden verschillende methoden en technieken gebruikt om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen. Daarnaast zit er een enorm verschil in de kwaliteit en het type gebruikte koffiebonen. Dit is erg afhankelijk van de gehanteerde methode en het bedrijf dat achter het decafeïneren zit. Het is wijs om hieronder meer te lezen over de verschillende methoden van decafeïneren, want het kan gigantische effecten hebben op de smaak en kwaliteit van de koffiebonen. Keuzes genoeg dus. Wanneer je kiest voor decaf koffiebonen van Proef Koffiebonen, kies je voor decaf koffiebonen van het Swiss Water Process of Sugarcane E.A. proces. De Peruaanse Swiss Water decaf koffiebonenGuatemala Swiss Water decaf koffiebonen & Colombiaanse Sugarcane E.A. decaf koffiebonen zijn koffiebonen van de hoogste kwaliteit, bomvol de originele smaken en volledig vrij van chemicaliën.

Fabel 2: Koffie zonder cafeïne bevat schadelijke chemicaliën

Nee, dat klopt niet helemaal. Ja, er zijn methoden waarbij schadelijke chemicaliën worden gebruikt om cafeïne te verwijderen uit de koffiebonen. Uiteindelijk worden de koffiebonen grondig gestoomd of gewassen om de resterende chemicaliën uit de koffiebonen te verwijderen. Je zult er dus niet ziek van worden. Maar de kwaliteit en de smaak van de koffiebonen gaat wel enorm achteruit. Bij het Swiss Water Process worden er geen chemicaliën gebruikt om de cafeïne te verwijderen. Enkel water, tijd en temperatuur. Daardoor zijn de cafeïnevrije koffiebonen van Proef Koffiebonen van de hoogste kwaliteit en volledig vrij van chemicaliën. 

Fabel 3: Koffie zonder cafeïne smaakt vreemd

Wanneer je kiest voor cafeïnevrije koffie waarbij chemicaliën zijn gebruikt bij de cafeïne-extractie, zal de koffie inderdaad een beetje vreemd smaken. De smaak is namelijk aangetast of (deels) verdwenen. Met decaf koffiebonen van het Swiss Water Process heb je daar geen last van. Alle originele smaken blijven behouden. Je kunt dus genieten van een heerlijk kopje koffie, zonder vreemde smaken. Geef het eens een kans en proef heerlijke koffie zonder cafeïne met onze Peruaanse Swiss Water decaf koffiebonenGuatemala Swiss Water decaf koffiebonen & Colombiaanse Sugarcane E.A. decaf koffiebonen

Feit: Ook cafeïnevrije koffiebonen bevatten cafeïne

Klopt. Eigenlijk is dit dus geen fabel. Geen enkele methode kan de cafeïne voor 100% verwijderen uit koffiebonen. Er zal dus altijd nog een klein beetje cafeïne aanwezig zijn in decaf koffiebonen. Echter, door de Europese Unie is vastgesteld dat koffiebonen pas de benaming decaf koffiebonen mogen krijgen, wanneer er maximaal 0,1% cafeïne aanwezig is. Dat percentage maakt de hoeveelheid cafeïne eigenlijk verwaarloosbaar. Ook in onze decaf koffiebonen zijn voor 99,9% cafeïne vrij. Daar zal je 's nachts dus zeker niet wakker van liggen.  

Cafeïnevrije koffiebonen. De geschiedenis.

Decaf koffiebonen zijn niet alleen van de laatste jaren. De eerste cafeïnevrije koffiebonen voor commerciele doeleinde werden al gecreëerd aan het begin van de 20e eeuw. Ludwig Roselius, oprichter van het Duitse bedrijf Café HAG, ontwikkelde samen met Karl Wimmer een succesvolle manier decaf koffiebonen te maken. Deze koffiebonen stonden toen der tijd bekend als Kaffee HAG (Handels Aktiengesellschaft) of - in Frankrijk - Café Sanka (afkorting voor 'sans caféine'). In het decafeïneringsproces van Roselius werden de koffiebonen geweekt in water met een enorm hoge concentratie zout. Om vervolgens de cafeïne te ontrekken uit de koffiebonen, maakte zij gebruik van benzeen. Inmiddels wordt deze methode al lang niet meer gebruikt, gezien de kankerverwekkende effecten die het gebruik van benzeen met zich meebrengt. 

In de loop er jaren zijn er verschillende anderen methoden ontwikkeld waarmee decaf koffiebonen verkregen kunnen worden. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder kun je meer lezen over deze methoden.

Zakje Guatemala Swiss Water Decaf koffiebonen 250 gram - Proef Koffiebonen

Andere manieren om koffie cafeïnevrij te maken

Cafeïnevrije koffiebonen met de DCM-methode

DCM staat voor dichloormethaan. Een chemisch oplosmiddel dat gebruikt kan worden om koffiebonen vrij te maken van cafeïne. Bij de DCM-methode worden de groene koffiebonen voor ongeveer 30 minuten geweekt in het dichloormethaan. Het DCM zorgt ervoor dat de cafeïne uit de koffiebonen onttrokken wordt. Dit proces moet een aantal keren herhaalt worden om daadwerkelijk alle cafeïne uit de koffiebonen te verwijderen. Wanneer dat eenmaal gelukt is, worden koffiebonen voor een lange tijd gestoomd, zodat de resten van DCM uit de koffiebonen verwijderd wordt. Het proces is voltooid wanneer de koffiebonen weer helemaal gedroogd zijn. 

De DCM-methode een redelijk snelle methode, maar niet de meest gewenste. Voor de beeldvorming: dichloormethaan wordt onder andere ook gebruikt in verfafbijtmiddel en pesticide. Daarnaast zorgt DCM er - zelfs - bij kortdurig huidcontact voor dat een deel van het huidvet oplost en mogelijk brandblaren of brandwonden ontstaan. Klinkt niet echt lekker, toch? 

Ook niet geheel onbelangrijk: tijdens het weken zal er naast cafeïne ook veel smaak uit de koffiebonen verwijderd worden. Dat de koffiebonen daarna ook nog gestoomd moeten worden, geeft ook geen smaaksensatie. Kortom, de DCM-methode gaat zeker niet de lekkerste decaf koffiebonen opleveren. 

 

Decaf koffiebonen met de superkritische koolstofdioxide methode

Ten opzichte van de DCM-methode is de superkritische koolstofdioxide methode een gezondere en milieuvriendelijkere methode om decaf koffiebonen te verkrijgen. Wacht even.... superkritisch? Ja, superkritisch geeft een bepaalde fase aan waarin een stof (in dit geval koolstofdioxide) zich op een kritiek punt van temperatuur en druk bevindt. Op dit kritieke punt heeft het koolstofdioxide zowel de gunstige eigenschappen van een gas, als van een vloeistof. Daarmee wordt de extractiesnelheid enorm verhoogd.

Tijdens de superkritische koolstofdioxide methode worden de groene koffiebonen geweekt in water, zodat ze iets zwellen en de cafeïne makkelijker te verplaatsen is. De koffiebonen worden blootgesteld aan het superkritische koolstofdioxide en de cafeïne zal zich hechten aan het koolstofdioxide. Door de druk weer te verlagen, verdampt het koolstofdioxide en de cafeïne kan makkelijk opgevangen worden.

Tot slot worden de inmiddels decaf koffiebonen gedroogd en zijn ze klaar om gebrand te worden. 

Bij de superkritische koolstofdioxide methode blijft de smaak van de koffiebonen intact. Helaas is deze methode alleen mogelijk wanneer er gewerkt wordt met enorme hoeveelheden koffiebonen. Dit heeft tot gevolg dat ook kwalitatief slechte koffiebonen gebruikt worden, wat weer nadelige invloed heeft op de smaak van de uiteindelijke koffie. 

 

Kortom: gelukkig is er steeds meer te kiezen op het gebied van decaf koffiebonen. WIj raden aan om altijd te gaan voor decaf koffiebonen waarbij geen chemicaliën zijn gebruikt. Met het Swiss Water Process en het Sugarcane E.A. proces zit je helemaal goed. Decaf koffiebonen, bomvol smaak. Dat is genieten!