Koffierecept: Filterkoffie met de Proef Koffiebonen X 015 Keramiek koffiefilter

Filterkoffie. Love it or hate it, maar met de juiste zetmethode krijg je ongelofelijk lekkere koffie. Het is dan ook niet voor niets dat wij hebben besloten om, in samenwerking met 015 Keramiek, prachtige koffiefilters te ontwikkelen.  

Hieronder vind je ons favoriete recept voor een heerlijk bakkie filterkoffie.

Benodigdheden

 

Aan de slag

Zoals bij iedere zetmethode is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid koffie gebruikt voor uw koffiebereiding. Voor dit recept gaan wij uit van 4 personen en hanteren wij 30 gram koffie. Daarbij gebruiken wij 500 gram water. 

 1. Verwarm het water tot 95 graden
 2. Maal ondertussen de koffiebonen redelijk grof. Wij hanteren maalstand 23 op de Comandante C40 MK4 handmolen. Dit zal bij iedere koffiemolen anders zijn. Wij komen daar bij de 'tips' nog op terug. 
 3. Spoel het filter door met warm water. Dit zorgt er niet alleen voor dat eventuele smaakjes uit het filterpapier verdwijnen, het zorgt er ook voor dat dit filterhouder en de koffiekan voorverwarmt worden. Vergeet niet het water, wat in de koffiekan terechtkomt, weg te gieten. 
 4. Doe de gemalen koffie in de filter.
 5. Zet alles klaar op de weegschaal en zorg ervoor dat alles op nul staat. Nu kunnen we echt beginnen. Start de timer!
 6. [00:00 - 00:45] Giet 60 gram water over de koffie. Zorg dat alle koffie in aanraking komt met het water. Tot aan 45 seconden laat je de koffie 'bloomen'.
 7. [00:45 - 01:15] Giet water over de koffie tot je 300 gram hebt bereikt.
 8. [01:15 - 01:45] Giet het overige water over de koffie tot je 500 gram hebt bereikt.
 9. Roer zachtjes door de koffie zodat de koffie loskomt van het filter
 10. [03:30] Laat de koffie rustig doordruppelen. Het doel is om al het water door de koffie te laten lopen in 03:30 minuten. Wanneer dat niet is gelukt >>> zie de tips.

 

Filterkoffie met de Proef Koffiebonen X 015 Keramiek koffiedripper en Comandante C40 MK4 koffiemolen 

 

Tips

Een goede filterkoffie vergt oefening, want: oefening baart kunst. Hieronder geven we wat tips zodat jij jouw filterkoffie nog lekkerder te maken. 

 

Doorlooptijd 

 • Doorlooptijd is minder dan 03:30 minuten >>> maal de koffie wat fijner.
 • Doorlooptijd is langer dan 03:30 minuten >>> maal de koffie wat grover.

 

Smaak

 • De koffie smaakt enorm zuur >>> maal de koffie wat fijner
 • De koffie smaakt erg bitter >>> maal de koffie wat grover

 

Doorlooptijd en smaak gaan vaak hand in hand. Maar één ding is zeker: over smaak valt niet te twisten. Daarom is het belangrijk om kritisch te proeven wat je lekker vindt. Is de doorlooptijd goed, maar vond je de koffie te zuur / te bitter smaken? Pas dan gerust de maalgraad aan. Uiteindelijk is smaak datgene wat telt. 

 

Proef en geniet van jouw filterkoffie!