Single Origin - Single Estate - Melange? Waar hebben we het eigenlijk over?

Single Origin, Single Estate en Melange. Termen die u in de koffiewereld regelmatig tegen zult komen. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? 

We nemen ze even door.

Single Origin

Single Origin koffiebonen zijn koffiebonen afkomstig uit één land. Bij Single Origin koffiebonen kan het dus zijn dat de koffiebonen afkomstig zijn uit meerdere plantages / streken uit dat land.
Tijdens het Proeven van Single Origin koffiebonen Proeft u een duidelijk smaakkenmerk dat te herleiden is naar de plek van origine. Veel landen en streken staan namelijk bekend om bepaalde smaakkenmerken, in een Single Origin Proef je dat dus goed terug. 

Meestal wordt bij een Single Origin 100% Arabica koffiebonen gebruikt. 

 

Single Estate

Net als bij Single Origin koffiebonen komen de koffiebonen van een Single Estate uit één land. Het verschil zit in het feit dat de koffiebonen van een Single Estate afkomstig zijn van één en dezelfde plantage. Bij een Single Estate wordt altijd voor 100% Arabica koffiebonen gebruikt. 

 

Melange

Een melange is een koffie die bestaat uit koffiebonen afkomstig uit verschillende landen. Bij een melange wordt uitgegaan van een bepaald smaakprofiel. Om dit smaakprofiel jaar in - jaar uit te kunnen realiseren, worden koffiebonen van verschillende origine en smaakkenmerken samengevoegd om aan het smaakprofiel te voldoen.

Bij een melange worden meestal Arabica koffiebonen met Robusta koffiebonen gemengd.

Bij Proef hebben wij ook een melange in ons assortiment. Wij hebben de lekkerste koffiebonen uit Brazilië, Colombia en Guatemala samengevoegd om een heerlijk smaakprofiel te creëren. Benieuwd? Klik hier! 

Lees meer over het verschil tussen Arabica- en Robusta bonen in dit artikel.